Naturens underverker

Planeten vår er fylt av kulturplanter som vi kan benytte til måltider og får enorme helsefordeler av. Vi kan koke, steke eller bruke grønnsakene rå. Disse råvarene inneholder høyt vanninnhold og smaker verken surt eller søtt, og blir dyrket fram både med kunstgjødsel eller mer naturlig. Alle de ulike grønnsakene bidrar med en rekke viktige næringsstoffer som mineraler, vitaminer og kostfiber. Mineraler er byggestein for skjelettet vårt og tennene våre, dertil bidrar mineraler med å opprettholde normale knokler. Vitaminer er nødvendige og organiske stoffer som beskytter cellene våre mot oksidativt stress, bidrar til å opprettholde normalt syn og beinbygning. Kostfiber reduserer forstoppelse, risikoen for tarmkreft og gir bedre kontroll over blodsukkeret vårt.

Disse grønnsaker du bør spise mer av

Hver grønnsak inneholder en stor mengde med næringsstoffer og gir ulike helsefordeler, derfor er det viktig å være bevist over hva man burde spise. Man trenger å ha de retter kunnskapene og den riktige holdningen til å lage måltider med en spesifikk grønnsak. Det er viktig å spise grønnsaker, selv om man er kresen for å få nytte av alle de ulike fordelene den tilbyr. Tomater er en grønnsak man bør spise mer av, den er kreftdempende og inneholder antioksidanter som beskytter mot celleskade og gir øket prestasjon. Brokkoli er en nær slektning av blomkål, og har sterke egenskaper i å redusere tetthet og utmattelse, styrker immunforsvaret og øker opptaket av jern fra andre matvarer. Kålrot er en toårig plante som regulerer kroppens fettforbrenning og jernopptak og forsterker muskel og nerve-funksjon.

Hva er best?

De fleste tar inntak av ferske grønnsaker, og ikke frosne. Men hvorfor det egentlig? Alle kokker og influencere viser oss en hverdag fult av ferske grønnsaker, derfor følger vi å gå etter deres fotspor. Vi antar at de vet best. I prinsipp så er ferske grønnsaker svært sunt, men ikke sunnere enn frosne. Bare tre av ti nordmenn vet at det sunneste er å spise frosne grønnsaker. Frosne grønnsaker holder nemlig et større næringsinnhold enn ferske. Selv ernæringsfysiologer bekrefter det! Det skyldes av at ferske grønnsaker mister prosenter av sitt næringsinnhold når de fraktes fra land til land og blir oppholdet lenge på lager, mens frosne grønnsaker opprettholder 100 prosent av næringsinnholdet dersom de kommer rett fra lokale jorder og blir fryst ned. De ferske grønnsakene mister særlig mye vitaminer og antioksidanter, som er svært viktige stoffer for kroppen vår. Antioksidanter har som oppgave i å bekjempe frie redikaler. Frie redikaler er kjemiske stoffer som befinner seg inne i kroppens celler som kan forårsake helseproblemer som hjertesykdommer eller kreft. Vitaminer er organiske forbindelser som vi i små mengder er avhengige av for blant annet stoffskifte og andre viktige funksjoner for kroppen. Vi mennesker har totalt 13 forskjellige vitaminer, og vi trenger hver og en like mye.

Hvilke grønnsaker bør du handle?

Selv om frosne grønnsaker er sunnere enn de ferske, så er det svært mange som ønsker å holde seg til ferske. Det skyldes blant annet lukten og fargen på grønnsakene, men dersom du ønsker å holde deg til ferske så bør du kjøpe grønnsaker som gulrot, kålrot og brokkoli. Disse holder lenge på næringsstoffene sine.